Senaste inläggen

Av AnnCharlott - 25 januari 2012 17:02

Här kommer recept på knäckebröd.


3 dl siktat dinkelmjöl

1 dl vetegrodar eller vetekli (har gjort med havrekli också)

2,5 dl havregryn (helst fiberberikade)

1 dl solroskärnor

0,5 dl linfrö

1,5 dl skalade sesamfrö

1 tsk salt

0,75 dl rapsolja

4 dl vatten


Blanda alla de torra ingrediegserna, koka upp vattnet & blanda ner det tillsammans med oljan i de torra ingredienserna.

Låt stå i 20 minuter.

Kavla ut degen tunnt på två bakplåtspappersklädda plåtar, skär ut rutor & grädda dem sedan i ca 55 - 60 min i 145 grader i varmluftsugn. Byt plats på plåtarna efter halva tiden.


 

Av AnnCharlott - 8 januari 2012 13:27

Detta är nog  det godaste jag bakat på länge!


Jordnötsrutor med chokladtryffel


200 g osaltat smör

150 g salta jordnötter ( ca 3 dl)

25 mariekex, ca 100 g

2 1/2 dl strösocker

2 ägg


Topping

100 g choklad,60 % kakaohalt

50 g osaltat smör

1/2 dl salta jordnötter

1/2 dl torkade tranbär


Smält smöret & mixa kex & jordnötter till en grov massa.

Blanda "krosset" med socker & det smälta smöret. Rör ner äggen & blanda väl. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form, ca 20 x 26 cm. Grädda i 200 grader, i mitteln av ugnen, ca 15 - 20 min.


Smält chokladen i vattenbad & rör i smöret. Bre chokladkrämen på kakan när den svalnat, garnera med jordnötter & tranbär.


Ställ kakan i kylen så att chokladen stelna & skär därefter i rutor.


Lycka till 


 

Av AnnCharlott - 7 januari 2012 00:52



Tjo ho, vad detta är roligt!

Här har jag gjort ett fotoalbum till barnens farmor. Hon fyllde 80 år strax före jul & då var släkt & vänner samlade för att fira henne. Det är alltid trevligt med kalas men ack så fort man glömmer... då kan ett album med foto från kalaset frächa upp minnet.

Haft gäster i kväll, goda grannar & nu blir det sängen för att hämta kraft till morgondagen. Får väl se hur det blir med det,lilla m har två övernattningsgäster & just nu ser dom på Twilight.


Läste några tänkvärda rader tidigare i dag - "...man behöver inte räcka till,

                                              det räcker att finnas till ..." så klokt så klokt !


God natt 

Av AnnCharlott - 31 december 2011 14:06



-5 grader, sol & klar himmel - det blir en bra dag i dag !

Kvällen ska firas med vänner & vi har fått äran att göra dessert. Efter lite letande & funderande bestämde vi oss för en parfait med citrussallad. Tror faktiskt att det blir fler än vårt sällskap som ska ha denna desserten för på ICA affären var samtliga granatäpple & passionsfrukter slut, men skam den som ger sig ...

Det är kanske inte så smart att göra en efterrätt för första gången till nyårsafton utan att ha provlagat förut men av ingerdienserna att döma så tror jag att det blir bra. 

Återkommer med "how to do".

Uppvaktning av svägerskan som fyllt år i veckan & en runda till Verkö & Grims grottor  för att leta "skatter" har vi ägnat oss åt.


Geocaching.com, full color sticker, 3" src="http://geoshop.cc/images/stickercolor.jpg" alt="Geocaching.com, full color sticker, 3" width="100" height="80" border="0" />  

Nu blir det kaffe, fixa med värdinnegåvan & sen planläge inför kvällen.


God avslutning & Gott nytt År!


 
Av AnnCharlott - 25 december 2011 17:10

Ett litet snabbt inlägg...


Juldagen är en skön dag ...bara njuta, slappa & göra det vi vill.

Det allra bästa är julmaten - den bara står där, färdig & klar i kylen. Visst var den bra i går men det smakar inte så gott när man stått & lagat hela dan som vad den gör i dag. 

Varit på en pw i V Mark, det var segt med förkylning i kroppen fast friskluft gör mig alltid piggare. 

Nu är det film & strax mat & JULMUST!

Här kommer en blid på en av klapparna vi gav bort i går. Det var biobiljetter till M,S,O & lilla m.



 

Av AnnCharlott - 22 december 2011 23:27

Lailas saffranskaka

3 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
0.5 g saffran
1 msk rom
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.

Grädda i 25 - 30 min i mitteln av ugnen.


        

Av AnnCharlott - 20 december 2011 13:33

Ännu ett recept som bör läggas på minnet.


Lakritskolor


3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

1 msk kakao

0,75 dl turkisk peppar

2 tsk smör

200 g mörk choklad


Blanda grädde,socker,sirap,kakao & turkisk peppar i en katrull & låt koka kraftig till temperaturen är 120 grader.

Rör om ibland, när det uppnått rätt temperatur rör man ner smöret.

Häll upp i formar & smält därefter chokladen i ett  vattenbad. När choladen svalnat något häller / spritsar man den över kolan.

Enl orginalreceptet ska man "dekorera" med flingsalt men jag har istället valt "julströssel".


 

Av AnnCharlott - 17 december 2011 23:14

Skönt att vara hemma igen " borta bra men hemma bäst" är så sant så sant.


Det har hänt en del sedan sist -  O har tagit sitt körkort och det vill jag verkligen GRATULERA till.


Vi har varit i Malmö för att fira en ovetandes 22-åring, ja inte att han fyllde alltså men att vi skulle komma & gratulera. Firade gjorde vi genom att gå på den nyöppnade restaurangen VAPIANO i Malmö & sen naturligtvis skönsång & paket på morgonen.


Det har varit lussefirande på lilla m's skola & det blev rekordförsäljning av det hembakta, förtjänsten blev så stor som 5000 :-.


Det har varit Tomtespelen i friidrott i dag & lilla m slog två personliga rekord - längd & kula - GRATTIS!


Det handmade'a i dag har bestått av att koka knäck & att göra en lakritskola. Det är första gången ever som jag fått till knäck som blev perfekta i konsistensen & även första gången som jag kokat med termometer, undrar om det finns något samband?

Här kommer i alla fall receptet:

                                                                       

Knäckkola

2 dl socker

2 dl ljus sirap

2 dl vispgrädde

1 msk smör

3 msk hackad sötmandel


Gör så här: 1. Blanda socker,sirap & grädde i en gryta. Koka häftigt i 15 - 20 min eller till temperaturen är 120 - 125 grader.

Ta grytan åt sidan & blanda i matfet & mandel.





Häll upp smeten i små trevliga knäckformar.




















I morgon kommer der förhoppningsvis bild på knäcken.


























Nu är det verkligen dax att sova "fem kvart i timmen" för i morgon är det handbollsmatch & en hel del pyssel,     planering & listor inför julveckan som ska göras.
















Sov så gott






















Presentation

HAPPINESS
IS NOT A
DESTINATION
IT IS A
WAY
OF LIFE

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Recept

Träning!

  Jag ska vara med i tjejemilen 2012!:)

Träning


Ovido - Quiz & Flashcards